Suplementacja

Jakie właściwości ma białko konopne?

Białko konopne produkuje się z rośliny o nazwie konopia siewna, ale nie posiada ona właściwości psychotropowych. Tego rodzaju białko cieszy się coraz większą popularnością i to nie tylko w gronie osób, które stosują dietę wegańską lub wegetariańską. Proteiny z konopi siewnej uchodzą za jedne z najlepszych naturalnych źródeł białka roślinnego, co zostało potwierdzone licznymi badaniami. Pomagają one w utrzymaniu odpowiednio zbilansowanej diety, a ich wartości odżywcze doceniają również sportowcy. Czym jest białko konopne? Jakie ma właściwości?

Czym jest białko konopne?

Białko konopne jest produktem naturalnym, otrzymywanym w procesie tłoczenia nasion na zimno. W ten sposób uzyskuje się olej, który podczas dalszej obróbki oddzielany jest od substancji stałych. Następnie powstaje pasta, którą po wysuszeniu umieszcza się w specjalnych młynkach. Efektem końcowym jest proszek zachowujący wszystkie cenne substancje odżywcze oraz właściwości nasion.

Należy zaznaczyć, że gatunek konopi siewnej obejmuje wiele podgatunków, z których większość nie wykazuje działania psychoaktywnego i uzależniającego. Nie ma więc powodów, aby martwić się występowaniem niepożądanych skutków ubocznych po spożywaniu białka konopnego. Produkt tego typu polecany jest szczególnie wegetarianom, weganom oraz wszystkim osobom, które nie stosują odpowiedniej diety lub widoczny jest w niej niedobór wartościowego białka zwierzęcego.

Białko z konopi doceniają również sportowcy, których zapotrzebowanie na ten składnik jest zdecydowanie wyższe (sprawdź, jak obliczyć zapotrzebowanie na białko). Właściwości białka konopnego sprawiają, że jest to również produkt pożądany w diecie osób, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej.

.

Białko konopne zawiera kwasy tłuszczowe Omega i najważniejsze aminokwasy

Białko konopne ceni się szczególnie za jego właściwości odżywcze. Dzięki tłoczeniu na zimno struktura zawartych w nasionach protein jest nienaruszona, co powoduje, że zachowane są wszystkie właściwości. Białko konopne jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy z grupy E, a także wiele cennych makroskładników, jak cynk, żelazo, potas, wapń, miedź i fosfor.

Białko roślinne z konopi jest także bardzo nisko węglowodanowe, dzięki czemu stanowi bardzo dobre źródło  zbilansowanych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Wartość energetyczna w 100 gramach nasion to aż 500 kcal, co sprawia, że są one dobrym uzupełnieniem różnorodnych koktajli i potraw. W białku konopnym znajdują się także wszystkie niezbędne aminokwasy, jakich organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowanie.

Spożywając po treningu odżywkę proteinową z nasion konopi dostarcza się przede wszystkim bardzo ważnych aminokwasów rozgałęzionych.  Odpowiadają one, za naprawę komórek i budowanie suchej masy mięśniowej. Ze względu na wartości odżywcze bio odżywki proteinowej poleca się ją dla wegan oraz wegetarian. Białko konopne charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, dlatego stanowi bardzo szybkie uzupełnienie jego niedoborów w organizmie. Ponadto błonnik w nich zawarty wspomaga pracę jelit i metabolizm organizmu.

Właściwości białka konopnego

Bardzo bogaty skład białka konopnego oraz produktów, które są z niego wytwarzane, przekłada się na jego niesamowite właściwości. Większość osób kojarzy konopie z czymś niedozwolonym, ale w tym przypadku okazują się one nie tylko legalne, ale bardzo przydatne. Stanowią one bogate źródło jednych z najlepszych białek i aminokwasów, a także z powodzeniem zastępują spożywanie mięsa, co jest istotne w przypadku wegan i wegetarian.

Białko konopne przyczynia się do:

  • szybszej regeneracji tkanki mięśniowej,
  • wspomagania układu odpornościowego,
  • wspomagania układu trawiennego,
  • profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych,
  • poprawy wyglądu skóry oraz włosów,
  • działania przeciwzapalnego.

Nie wszystkie białka roślinne można klasyfikować jako pełnowartościowe, ale nie wliczają się w to proteiny konopne. Zawierają one między innymi argininę, która jest bardzo przydatna w procesie wydzielania tlenku azotu, przyczyniającego się do rozszerzania naczyń krwionośnych. Ponadto białko konopne nie zawiera laktozy i glutenu.

Nasiona konopi do jedzenia

Jak spożywać nasiona konopi siewnej? Dzięki jej rosnącej popularności można ją kupić w formie łuskanej, niełuskanej, a także zmielonej w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Łuskane nasiona konopi charakteryzują się dużą zawartością białka i tłuszczu, w tym omega-3 i omega-6. Niełuskane z kolei mają wyższą zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienia i pracę jelit.

Cechą charakterystyczną nasion konopi jest ich orzechowy smak, który docenią na pewno miłośnicy nowych smaków. Bez względu na to, czy wybierzemy nasiona łuskane, czy niełuskane, można je dodawać do wielu potraw, domowego pieczywa, wypieków, czy warzywnych sałatek. Będą one również doskonałą przekąską, ponieważ podobnie jak nasiona słonecznika, idealnie nadają się do jedzenia pomiędzy posiłkami bez dodatków.