Erytrytol 1000g
- idealnie zastępuje cukier
- jest zdrowym zamiennikiem
- posiada delikatny smak
- idealny do gotowania, pieczenia oraz słodzenia napojów
- obniża spożywanie cukru w diecie
Erytrytol to doskonały, zdrowy zamiennik cukru. Świetnie radzi sobie ze słodzeniem potraw oraz wypieków. Dodatkowo posłodzimy nim również kawę czy inny ciepły napój. Dzięki jego zastosowaniu możemy ograniczyć spożywanie cukru, który powoduje wiele chorób oraz jest jednym z czynników prowadzących do otyłości lub trudności z pozbyciem się zalegającej tkanki tłuszczowej. W poziomie słodyczy dorównuje on cukrowi, jest jednak zdecydowanie delikatniejszy.
Do jakich celów można zastosować erytrytol?
Erytrytol jest stosowany jako kompleksowy zamiennik cukru, który nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Jest on w stanie zapewnić odpowiednią słodkość zarówno potrawom, jak i wypiekom. W zdrowej, zbilansowanej diecie wykorzystuje się go również do przygotowywania deserów. Dzięki braku zawartości cukru w składzie mają one zdecydowanie mniej kalorii, które następnie nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz zastosowania spożywczego możemy również zaobserwować go w składzie produktów kosmetycznych. Jest to swego rodzaju konserwant, który pozwala utrzymać dłuższą przydatność do używania lub spożycia produktu.
Jakie właściwości zdrowotne posiada erytrytol?
Erytrytol jest przede wszystkim doskonałym rozwiązaniem i zamiennikiem dla osób borykających się z chorobami takimi jak cukrzyca, miażdżyca, czy choroby układu krążenia i problemy ze zmianami ciśnienia. W takich przypadkach ograniczenie spożywania cukru do minimum jest bardzo istotne, ponieważ nieprzestrzeganie zdrowej, zbilansowanej diety, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Oprócz tego erytrytol ma wpływ na zdrowie naszej jamy ustnej. Ograniczenie cukru zmniejsza częstotliwość powstawania stanów zapalnych, a stosowanie erytrytolu pozwala zachować nam zdrowe zęby.
Dzięki temu, ze erytrytol nie jest w żaden sposób przetwarzany w ludzkim organizmie, nie powoduje on żadnych dolegliwości związanych z pracą układu pokarmowego. Ucieszy nas również fakt, że posiada on właściwości antyoksydacyjne, czyli hamujące procesy starzenia. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i obumieraniem komórek. Substancja ta posiada bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być stosowana nie tylko przez osoby cierpiące na cukrzycę, ale również te z insulinoopornością.
Czy występują przeciwwskazania do spożywania erytrytolu?
Badania naukowe wykazują, że erytrytol nie jest w żaden sposób szkodliwy dla zdrowia ludzkiego organizmu. Nie ma również górnej granicy jego spożycia, co jest spowodowane tym, że nasz układ pokarmowy w żaden sposób nie przetwarza tej substancji słodzącej. W wyjątkowych przypadkach, osoby ze szczególnymi wrażliwościami na pewne substancje mogą odczuwać bóle brzucha, wzdęcia, czy cierpieć na biegunki. Są to jednak pojedyncze przypadki. Ogromnym atutem erytrytolu jest to, że mogą go spożywać kobiety w ciąży oraz maki karmiące i małe dzieci.